Når æslet rulle sig

Æslet har en udtalt forkærlighed  til at rulle sig i egnede jordstykker med støv, sand eller i regnvejr-mudder. De kan særlig godt lide nyeligt afbrændte arealer, så sørg for at, al asken er kold inden æslet slippes løs i nærheden. Alle hestearter ruller sig, men æslets tilbøjelighed er mere udtalt. Rulning er et vigtigt ritual der udføres med enthusiasme og vellyst. Det er ofte en fælles aktivitet med flere æsler forsamlet omkring en bar jordplet for i hurtig rækkefølge at rulle sig. Æslet føler ikke, at dens pels er i virkelig god stand, medmindre den er fuld af støv, så bliv ikke overrasket, hvis det skinnende rene æsel efter lang tids børsten (som den også nyder) benytter den først kommende lejlighed til, at rulle sig.

Det bedste ville være, at smide et læs sand (groft) ind på æslets mark på det sted du ønsker at se bart ellers vil det selv etablere dets egne rullesteder og gøre dem bare. Når æslet rejser sig efter, at have rullet sig, vil det ikke ligesom hesten ruste sig over det hele. Det vil kun ryste sit hovede og ører for, at fjerne for meget støv der. I æslets hjemegn (ørkenen) er dette støv nødvendigt. Det tilbageholdes i pelsen for, at beskytte æslet både mod varme og kulde og sørger for en meget god isolering. Det er dette karaktertræk der får æsler til næsten altid at afsende en stor støvsky når de klappes og hånden bliver næsten altid meget snavset.

Denne rulning tørrer sveden og fjerner det samtidig, når æslet bliver varm. Samt rejser fladtrykt pels (efter at være blevet våd). Nogle ektoparasitter, hårknuder og løse hår fjernes også (husk : smitterisiko ved parasitter)
Det er en sund metode til temperatur kontrol og hud vedligeholdelse og æslet bør altid have en sten-fri plet at rulle sig i, da sten kan skade huden og forårsage infektioner eller andre problemer.

På grund af denne rullen sig, skal æslet, for at præsentere sig pænest ved udstillinger o.l. vaskes inden. Det er bedst at lægge dækken (eller tæppe) over dem efter et bad. Ellers står man med et snavset æsel lige så snart hårene har tørret nok til, at det ikke føles ubehageligt når den ruller sig.

Oversat og sammensat fra diverse engelske bøger af Hanne Nielsen.

Could create table version :No database selected